Zasilanie awaryjne

Zasilanie awaryjne

Postprzez emmer » piątek, 6 gru 2013, 10:31

Witam!
Kolejne pytanie dla mądrych głów :D . Ostatnimi czasy w mojej wiosce występują chwilowe zaniki prądu. Czy jest to szkodliwe dla silników wentylatorów? Czy można na zasilaniu wrzucić jakis UPS? Czy musi być jakiś specjalny czy zwykły komputerowy podoła? (pytanie dotyczy jednostki Aeris 350).
emmer
 
Posty: 7
Dołączył(a): wtorek, 1 paź 2013, 09:53

Re: Zasilanie awaryjne

Postprzez rekuperatory.pl » środa, 11 gru 2013, 14:57

UPSa komputerowego nie polecamy - nie da rady. Co do potencjalnej awarii rekuperatora: faktycznie ani wyłączenia prądu, ani spadki napięcia nie służą żywotności urządzenia. Jednak wszystko zależy od częstotliwości: jeżeli jest to raz na jakiś czas (kilka-kilkadziesiąt razy w roku), nie ma to większego znaczenia.
Rekuperatory.pl
rekuperatory.pl
Site Admin
 
Posty: 88
Dołączył(a): wtorek, 18 paź 2011, 11:02

Re: Zasilanie awaryjne

Postprzez emmer » czwartek, 12 gru 2013, 08:59

jednak posatnowiłem zainwestować w specjalny moduł do podtrzymywania zasilania do pieca kondensacyjnego. Pojemność ma taką że śmiało obsłuży też rekuperator na wolniejszym biegu.

Żeby nie pisać kolejnych tematów jeszcze jedno pytanko od "wścibskiego" użytkownika :D : czy na panelu easy w programie automatycznym nie można ustawić tak żeby rekuperator działał na minimalnej ilości dostarczanego powietrza? mam tylko do wyboru prędkość 1,2,3 i tajemniczy znak przypominający "d" (który nie wiem co oznacza, ale i tak nie mogę go użyć w programowaniu). Ręcznie mogę wybrać program "A" który odpowiada za tą najmniejszą wielkość. Przez dużą część dnia nie ma mnie w domu i chyba niepotrzebnie rekuperator "lata" na 1.
emmer
 
Posty: 7
Dołączył(a): wtorek, 1 paź 2013, 09:53

Re: Zasilanie awaryjne

Postprzez rekuperatory.pl » czwartek, 12 gru 2013, 16:12

Literka A na sterowniku EASE oznacza absent (czyli nieobecność) i jest to najmniejsza wydajność, jaką można ustawić (faktycznie tylko ręcznie). Gdy są zachowane ustawienia fabryczne urzadzenia, jest to 15% wydajności nominalnej rekuperatora. Jeżeli to Panu wystarczy, swobodnie proszę korzystać z tej możliwości urządzenia.

PS. proszę dać znać, czy AERIS pójdzie na UPS od pieca gazowego. Jeżeli nie ma Pan GWC (a w AERIS jest nagrzewnica wtórna, która się załącza podczas niskich temp zewn), może nie być łatwo. Sami jesteśmy ciekawi. Proszę napisać, jaki to UPS :)
Rekuperatory.pl
rekuperatory.pl
Site Admin
 
Posty: 88
Dołączył(a): wtorek, 18 paź 2011, 11:02


Powrót do Rekuperatory, rekuperacja